Lehtovuori Oy:stä Pirkanmaan vuoden yrittäjä – Älyroska-astian kehittäjä

Ylöjärveläinen Lehtovuori Oy on Suomen suurin kaupunki- ja katukalusteiden valmistaja. Firman ykköstuotteeksi on parin viime vuoden aikana noussut markkinoiden tehokkain aurinkovoimalla jätteet puristava älyroska-astia, joka on jo valloittanut Pohjoismaiden suuret kaupungit.

Lehtovuori Oy:n toimitusjohtaja Eero Ojanen sanoo omaavansa insinöörin mielen, vaikka onkin koulutukseltaan kauppatieteilijä. 

Perheyrityksen johtoon neljä vuotta sitten astunut Ojanen on ollut tiiviisti mukana CitySolariksi nimetyn älyroska-astian kehitystyössä. Alun perin tuotteen kehittelyn laittoi alulle hänen isänsä omassa tuotekehityspajassaan.
– Isäni on tuotekehitysinsinöörin perikuva ja miettii mielellään mekaniikkaan liittyviä asioita. Älyroska-astian pienessä tilassa toimiva puristusmekaniikka onkin alun perin pääasiassa hänen kehittämänsä.

Aurinkoenergialla toimiva roska-astia

CitySolarin täyttöaste mitataan patentoidulla teknologialla, eikä Ojanen voi siitä kovin yksityiskohtaisesti kertoa. Älyroska-astia ilmoittaa tarkat täyttymistietonsa automaattisesti jätehuoltoon.
– Roska-astia mittaa säiliön täyttöasteen tarvittavan puristusvoiman avulla. Tuotteen luotettavuus on jo hyvä, mutta seuraavaa tuotesukupolvea kyllä jo kehitellään.

CitySolar on markkinoiden tehokkain älyroska-astia. Se puristaa ja säilöö aurinkoenergian voimin yhtä paljon roskia kuin 20 perinteistä 60 litran katuroska-astiaa

Ensimmäinen valmis tuote myytiin vuonna 2018 Tukholmaan. Suomen lisäksi myynti lähti aluksi parhaiten käyntiin Norjaan ja Ranskaan ja Maltalle.
– Tällä hetkellä Citysolar on Lehtovuoren suurin yksittäinen tuote. Suomessa ja Ruotsissa meillä on omat myyntiorganisaatiot mutta muualla maahantuojat ja jälleenmyyjät hankkivat asiakkuuksia. Messut ovat myös tärkeitä jälleenmyyjien etsinnässä.

Ojanen on tyytyväinen CitySolarin menestykseen, eikä suurempi kysyntä olisi välttämättä ollut edes hyvä asia.
– Jos myynti olisi kasvanut vielä nopeammin, emme olisi välttämättä ehtineet hioa tuotetta ja tehdä parannuksia esimerkiksi ohjausyksikköön.

Talvi haasteena

Ahtaassa tilassa toimivan mekaniikan lisäksi haasteena oli CitySolariin kehitettävä ja kytkettävä aurinkoenergialla toimiva ohjausjärjestelmä. Ojasen mukaan Suomi on olosuhteiltaan hyvä paikka kehittää vastaavanlaisia järjestelmiä.
– Suomi on vaativuutensa takia erinomainen paikka kehittää aurinkovoimalla toimivia laitteita, koska jos laite saadaan toimimaan täällä, niin kyllä se varmasti toimii etelämpänäkin, jossa riittää valoa.

Ohjausyksikön energiatehokkuus oli ehdoton vaatimus, koska laitteen pitää toimia käytännössä kokonaan akkunsa varassa lokakuun puolivälistä helmikuulle.
– Yksi insinööreistämme kehittää tuotetta koko ajan edelleen. Lisäksi meillä on yhteistyökumppani, jonka kanssa tuotteen älyä eli ohjausta ja elektroniikkaa kehitetään. 

Ideoita riittää

Lehtovuori on Suomen suurin ja vanhin kaupunki- ja katukalusteiden valmistaja. Pienenä itäsuomalaisena metalliverstaana aloittanut yritys on toiminut jo vuodesta 1945.
– Tunnemme hyvin kaupunkiympäristön vaatimukset, mikä helpottaa tuotteiden suunnittelua. Esimerkiksi yleiseen puistoon tai puutarhaan tulevat penkit ovat täysin erilaisia ja niillä on erilaiset kestävyysvaatimukset.

Älyteknologiaa ei toistaiseksi ole kytketty muihin kuin jätesäiliöihin, vaikka alustavia suunnitelmia toki on tehty.
– Ideoita on paljon, mutta resurssit ovat kuitenkin rajalliset emmekä halua ruveta tekemään tyydyttäviä tuotteita vaan pelkästään huippulaatua.

Lehtovuoren perinteiset tuotteet, katokset, telineet ja penkit, saavat säännöllisesti uusia mallistoja. Tuotekehitystä Lehtovuoressa vetää teollinen muotoilija ja tiimiin kuuluu lisäksi kolme suunnitteluinsinööriä.
– Emme halua lisätä tuotteiden portfoliota tarkoituksellisesti. Ennemmin teemme vähemmän malleja, mutta laadukkaita, Ojanen sanoo.

Mittavia investointeja

Ympäristöystävällisyys ohjaa kaikkea Lehtovuoren toimintaa. Materiaaleja käytetään tehokkaasti ja kierrättäen. Tuotannossa syntyvää energiaa käytetään tehtaalla monipuolisesti hyödyksi.
– Esimerkiksi laserleikkurin tuottama jäähdytysenergia johdetaan veden muodossa kuiluihin, millä saadaan nostettua peruskallion lämpötilaa muutamalla asteella, ja tämä puolestaan nostaa maalämmön tehokkuutta varsinkin talviaikaan.
– Myös polttouunin tuottama lämpö kerätään talteen ja käytetään tilojen lämmitykseen, Ojanen kertoo.

Lehtovuorella on käynnissä mittavat investoinnit. Vuosien 2021–2022 aikana investoidaan yhteensä 4,5 miljoonaa euroa Ylöjärven tehtaan tuotantokoneisiin, maalauslinjastoon sekä uuden tehtaan rakentamiseen.
– Tuotantotilat ovat käytännössä tuplaantumassa uuden tehdasrakennuksen ansiosta. Investoinnin arvo on mittava verrattuna reilun kahdeksan miljoonan liikevaihtoomme.

Ojanen uskoo tuotteiden kysynnän kasvavan vahvasti.
– Tavoitteena on kolminkertaistaa liikevaihto vuoden 2025 loppuun mennessä, jolloin myös henkilöstön määrä nykyisestä tulee kasvamaan. Viimeisen kolmen vuoden aikana tuotantoa on jo saatu kasvatettua nykyisissäkin tiloissa kaksinkertaiseksi.

Nopeaa reagointia

Pirkanmaan Vuoden yrittäjä -palkinnon perusteina lausuttiin etenkin Lehtovuoren innovaatiokyky, voimakas pyrkimys kasvuun ja kestävä liiketoiminta. Ojasen mielestä nopeus on yksi tärkeimmistä Lehtovuoren valteista.
– Olemme nopeita ja pystymme reagoimaan muuttuviin tilanteisiin. Esimerkiksi koronan alettua kehitimme kahdessa viikossa valmiin käsidesitelineen.
– Eräänä lauantaina meiltä kyseltiin mahdollisuutta kehittää näitä telineitä, ja seuraavana maanantaina tuotekehitysinsinööri jo vei prototyypin ohjeet laserleikkurille. Muutama iso kauppa saatiinkin pian aikaiseksi.

Teksti: Arto Kotilainen, kuva Lehtovuori Oy

Muut artikkelit