Kutsumuksena rakennusala

Talonrakennustekniikan insinööri Niko Riskilä meni viisitoistavuotiaana kesätöihin mökkityömaalle. Siellä hän innostui rakentamisesta ja päätti, että vielä jonakin hän perustaa rakennusalan yrityksen. Nyt hänellä on oma rakennusliike Nikora Oy, joka rakentaa moderneja asuintalokokonaisuuksia.

Ylöjärvellä syntynyt ja lapsuutensa Tampereen Epilässä viettänyt Riskilä kertoo olleensa jo pienestä asti kova tekemään töitä. Kun muut lapset höntsäilivät koulun jälkeen jääkiekkokentällä, hän teki mieluummin lumi- tai puutöitä.
– Eräs isäni kaveri oli niin haltioitunut nähdessään meikäläisen aina puuhommissa, että hän osti minulle oman kirveen. Olin silloin ala-asteikäinen, Riskilä muistelee.

Rakentamisesta Riskilä innostui ensimmäisen kerran toden teolla, kun hänen vanhempansa alkoivat rakennuttamaan mökkiä. Isäpuoli ehdotti, että poika menisi kesätöihin mökkityömaalle kirvesmiesten avuksi. 

Riskilä oli tuolloin viisitoistavuotias. Vielä tänäkin päivänä hän muistaa sen kunnioituksen, jota tunsi katsellessaan rakennusyrittäjiä – isää ja poikaa, jotka olivat itse oman itsensä pomoja. He olivat nuoren Riskilän silmissä kovia jätkiä ja oman onnensa seppiä.
– Sinä kesänä minulle kirkastui, että tätä minäkin haluan alkaa tekemään. Päätin, että vielä jonakin päivänä minullakin on oma rakennusliike.

Oivallus tuli sopivaan hetkeen, sillä yläasteen viimeinen vuosi oli alkamassa. Riskilä oli aiemmin ollut kahden vaiheilla, lähteäkö lukioon vai ammattikouluun. Rakennusalasta innostuneena hän päätyi valitsemaan ammattikoulun ja alkoi opiskella rakennustekniikkaa.

Ammattikoulun jälkeen Riskilä hakeutui vielä Tampereen ammattikorkeakouluun ja valmistui rakennesuunnittelupuolelta rakennustekniikan insinööriksi vuonna 2016.

Pienistä projekteista suurempiin hankkeisiin

Ensikosketus yrittäjyyteen syntyi keväällä 2013, kun Riskilälle tarjoutui mahdollisuus lähteä kesäksi mukaan rakennusprojektiin. Ammattikorkeakouluopintoja oli tuolloin takana vuoden päivät.
– Minua kysyttiin mukaan rakentamaan yhdelle tuttavaperheelle omakotitaloa. Silloin ajattelin, että tässä voisi olla minun tilaisuuteni koittaa omia siipiäni, Riskilä muistelee uransa alkuvaiheita.

Hän perusti oman toiminimen ja kolmen kuukauden kesäloma kului omakotitaloa rakennellessa. Pesti rakennusprojektissa poiki lisää töitä.
– Iltaisin ja viikonloppuisin tein erilaisia remonttihommia ja laskutin toiminimellä asiakkaita.

Pienet projektit kasvoivat suuremmiksi ja seuraavana kesänä Riskilä olikin mukana jo isossa rakennusprojektissa.
– Rakensimme silloin erään toisen yrittäjän kanssa 750 neliön kokoisen hallin Ylöjärvelle.

Opiskellessaan viimeistä vuottaan ammattikorkeakoulussa, Riskilä päätti yhdessä hyvän ystävänsä kanssa alkaa rakentamaan paritaloa heillä jo tiedossa olevalle tontille.
– Tein tästä rakennushankkeesta insinöörityöni ja aloitin heti valmistuttuani rakennustyöt.

Riskilä on pitänyt hanketta ensimmäisenä kunnon referenssinä yritykselleen.

Hän otti mukaan paritalohankkeeseen kaksi työharjoittelijaa, joista myöhemmin tuli Nikora Oy:n ensimmäiset työntekijät. Tänä päivänä Nikora Oy työllistää kymmenen henkilöä.

Tunnustusta tehdystä työstä

Riskilä onnistui jo Nikora Oy:n alkuaikoina luomaan yritykselle tunnetun ja laadukkaan asuntorakentamisen brändin.

Ensimmäinen iso rakennushanke, kuuden asunnon rivitalo sai aikanaan paljon huomiota. Kyseessä oli yrityksen ensimmäinen myyntikohde ja ideoita suunnitteluun haettiin Tampereen ammattikorkeakoulun arkkitehtiopiskelijoilta.
– Minulla oli olemassa jonkinlainen pieni visio hienosta ja modernista rivitalosta. Soitin vanhalle arkkitehtuurinopettajalleni ja ehdotin suunnittelukilpailun järjestämistä opiskelijoille. Hän innostui ideasta heti ja kilpailu järjestettiin.

Suunnittelutöistä valittiin kymmenen parasta, joista kolme parasta palkittiin.
– Poimimme näistä kymmenestä työstä parhaat ideat ja elementit, joita hyödyntäen arkkitehtimme suunnitteli meidän ensimmäisen rivitaloyhtiömme.

Tampereen ammattikorkeakoulu on pitänyt Riskilän panostusta arvokkaana ja valitsi hänet Vuoden 2020 alumniksi.

Samana vuonna Riskilä palkittiin myös Pirkanmaan Vuoden nuorena yrittäjänä.
– Olin vähän yllättynyt, mutta samalla tosi otettu. Ajattelin, että kai tässä on tullut tehtyä asioita oikein.

Riskilälle esimerkin näyttäjinä ovat olleet hänen vanhempansa sekä appivanhempansa. Kaikkein tärkeimmän esimerkin hän kertoo saaneensa omalta äidiltään, joka on tehnyt pitkän uran pankkialalla ja työskentelee nykyisin kiinteistönvälittäjänä.
– Äiti on se, joka on opettanut minulle työmoraalin. Ymmärsin jo hyvin nuorena, että elämässä pärjätäkseen on tehtävä töitä.

Yritystoiminta kasvanut koko ajan

Nikora Oy toteuttaa rakennushankkeensa alusta loppuun itse.
– Ensin ostamme tontin. Sitten mietimme mitä sille voisi tehdä ja millainen rakennushanke siihen parhaiten sopisi. Suunnittelemme, markkinoimme, myymme – ja sen jälkeen rakennamme. Ennen ostopäätöstä arvioimme myös tontin kaupalliset mahdollisuudet, kuten sijainnin ja kulkuyhteydet.

Nikora Oy ostaa arkkitehtisuunnittelun ulkoisena palveluna. Suunnitelmat syntyvät kuitenkin pitkälti Riskilän omien visioiden pohjalta.
– Minulla on oma visio siitä, että mitä haluan tontilla nähdä ja minkä uskon olevan sillä hetkellä kaupallista.

Nikora Oy on toistaiseksi rakentanut Ylöjärvelle. Hankkeiden koko on viime vuosina kasvanut.
– Viime keväänä valmistui yhdeksän asunnon taloyhtiö, jossa on neljä paritaloa ja yksi omakotitalo. Tällä hetkellä rakennamme kuuden asunnon rivitaloa Ylöjärven Vuorentaustaan. Ostimme sieltä taannoin myös uuden tontin, jolle suunnittelemme viidentoista asunnon taloyhtiötä, Riskilä kertoo.

Vuonna 2020 Nikora Oy:n liikevaihto oli peräti neljä miljoonaa euroa. Tavoitteena on kasvattaa yrityksen toimintaa entisestään.
– Tarkoituksenamme on, että jatkossa pyörisi koko ajan kaksi työmaata yhden sijaan, Riskilä tarkentaa.

Kasvu edellyttää myös sitä, että yritykselle on palkattava lisää henkilökuntaa.
– Haussa on muun muassa rakennushankkeista jo kokemusta omaava projektipäällikkö, Riskilä sanoo.

Menestyäkseen on tehtävä töitä

Nikora Oy:n menestys ei ole tullut itsestään, vaan se on vaatinut kovaa työtä. Matkan varrelle on mahtunut myös epäonnistumisia ja unettomia öitä.
– Huonompia päiviä kohden tulee kuitenkin monta parempaa ja onnistumisen hetket auttavat jaksamaan eteenpäin.

Yrittäjiksi pyrkiville nuorille Riskilä haluaa sanoa, että tärkeintä on uskoa omaan tekemiseen. Hän kehottaa myös ottamaan mallia jo menestyneiltä ihmisiltä ja uraa uurtaneilta yrityksiltä.
– On tärkeää miettiä, että miten sinä ja yrityksesi kehitytte paremmaksi, kuin pahin kilpailijasi ja tärkein esikuvasi. Lisäksi on oltava valmis tekemään paljon sellaisia asioita, jotka vievät epämukavuusalueille. Usein ne asiat ovat juuri niitä, jotka kehittävät ihmistä ja yritystä sekä luovat kasvua.

Yritystoiminnassa on otettava joskus suuria riskejä, saadakseen suuria voittoja. Eli ”high risk, high reward”, kuten Riskilä sanoo.

Teksti ja kuva: Kirsi Honkakorpi