Kuntokoulusta menestykseen

Koko ikänsä aktiivisesti liikuntaa harrastanut Marja Rauhalammi innostui lähtemään mukaan Tampereen Insinöörien kuntokouluun syksyllä 2018. Reilua vuotta myöhemmin Rauhalammi osallistui Itävallassa Winter World Masters Games-kisoihin – ja palasi kotiin peräti kuuden mitalin kanssa.

Vilppulasta kotoisin oleva Marja Rauhalammi, 38, on koulutukseltaan tuotantotalouden insinööri. Siihen aikaan kun Rauhalammi hakeutui insinöörin koulutukseen, oli vielä hieman harvinaisempaa, että tytöt lähtivät opiskelemaan teknistä alaa.

–En kokenut hoiva-alaa tai vastaavaa omakseni. Insinöörien työmarkkinatilanne oli silloin hyvä ja päätin lähteä opiskelemaan insinööriksi, hän kertoo.

Rauhalammi valmistui Hämeen Ammattikorkeakoulusta vuonna 2005. Sen jälkeen hän on työskennellyt erilaisissa teollisuuden työtehtävissä, kuten tuotannonsuunnittelussa ja ostossa.

Vajaat neljä vuotta sitten Rauhalammi otti etäisyyttä perinteiseen insinöörityöhön. Heittäydyttyään pois insinöörin hommista, hän on ollut mukana erilaisissa projekteissa aina mansikkamaatyöstä tapahtumajärjestämiseen. Hän on viettänyt myös paljon aikaa Lapissa ja tehnyt muun muassa urheilutapahtumia Visit Leville.

Tämän hetken aktiivisimmaksi projektikseen Rauhalammi mainitsee uudenlaisen työhyvinvointiaktiviteettien palvelun nimeltään Touhua.fi.

–Touhua.fi on palvelu, joka yhdistää luotettavat ja testatut aktiviteettitoimijat ja tapahtumapäivien järjestäjät. Sen kautta saa helposti tarjouksen ohjelmasta esimerkiksi tyky-päivään, läksiäisiin tai muuhun tapahtumaan, Rauhalammi tarkentaa.

Suunnitelmallisuutta harjoitteluun

TI:n kuntokouluun Rauhalammi lähti mukaan sillä ajatuksella, että saisi liikkumiseensa enemmän suunnitelmallisuutta.

–Ajattelin, että kuntokoulun kautta pääsisi myös matalalla kynnyksellä tekemään kuntotestejä ja saamaan mittauksilla vähän dataa, hän sanoo.

Hän kokee saaneensa vastinetta odotuksilleen ja oppineensa myös uutta.

–Tärkein kuntokoulussa sisäistämäni asia oli peruskestävyyden merkitys, hän sanoo.

–On tehtävä pitkää, matalan sykkeen lenkkiä, jotta on paremmin pohjaa, jolle rakentaa.

Rauhalammin mielestä kuntokoulu oli konseptina onnistunut. Hän uskoo, että sillä voisi olla paikkansa TI:n toiminnassa vielä tulevaisuudessakin.

–Kuntokoulu oli kannustava, toimiva ja hyvä. Siinä oli sopivasti tavoitteellisuutta ja sopivasti ryhmäpainetta!

Kuntokoulua veti Tampereen Insinöörien valtuuston puheenjohtaja Perttu Mukkala. Mukkalalla on kestävyysurheilutausta ja työnsä ohella hän tekee myös valmennuksia. Vaikka kuntokoulu päättyi keväällä 2019, on Mukkalan ja Rauhalammin yhteistyö jatkunut sen jälkeenkin.

Treeniä kuutena päivänä viikossa

Kestävyysurheilua Rauhalammi on harrastanut jo pikkutytöstä saakka. Aktiivisen urheilun hän kertoo aloittaneensa noin 8-vuotiaana.

–Silloin lajeina oli hiihto ja hiihtosuunnistus, Rauhalammi kertoo.

–Isän kanssa mentiin aina talvella viikonloppuisin kaikenlaisiin kisoihin, hän muistelee.

Hiihtäminen jäi taka-alalle teini-iässä, kun muut asiat alkoivat muuttua tärkeämmiksi. Kolmenkympin tienoilla kipinä kestävyysurheiluun syttyi uudelleen. Lapsuudessa tutuksi tulleen hiihdon lisäksi Rauhalammi kertoo harrastavansa nykyään myös juoksua sekä jonkin verran myös multisporttia eli seikkailu-urheilua.

Oheisharjoitteluun kuuluu pyöräily ja salilla käynti. Aikaa treeneihin kuluu 8–10 tuntia viikossa.

–Käytännössä se tarkoittaa sitä, että treenaan kuutena päivänä viikossa. Pidän viikossa yhden lepopäivän, joka on yleensä perjantai.

Koronaviruksesta johtuva poikkeusaika on tuonut jonkin verran haastetta treenaamiseen, sillä kuntosalit ovat olleet suljettuna. Rauhalammi kertoo, että salitreeni on hoitunut poikkeusaikana hieman soveltaen.

Kesäaikaan Rauhalammi on viettänyt paljon aikaa kotipuolessaan Vilppulassa, jossa on autellut veljeään mansikkatilahommissa.

–Olen nostellut puntteja täällä kotosalla, hän kertoo.

–Lisäksi olen käyttänyt hyödykseni ulkokuntosaleja.

Viime talvena Rauhalammi oli Levillä mukana järjestämässä Alppihiihdon maailmancuppia. Samalla hän valmistautui tulevaan Winter World Masters Games-kisaan.

–Levillä tuli vedettyä pitkiä lenkkejä. Siellä kertyi paljon hyviä hiihtokilometrejä kisojen pohjalle! Rauhalammi iloitsee.

Hiihto on kestävyyslaji, mutta kovan kunnon lisäksi myös tekniikalla on merkitystä.

–Kun tekniikka on kunnossa, pääsee kevyemmin eteenpäin, Rauhalammi summaa.

Hän kertookin kompensoivansa oikeanlaisella tekniikalla puuttuvaa voimaa. Välineillä hän ei ole sen kummemmin lähtenyt hifistelemään ja omien sanojensa mukaan omistaa sukset, jotka ovat ”riittävän hyvät.” Sen sijaan voitelun merkitystä hän painottaa.

–On tärkeää, että sukset on voideltu juuri sille päivälle ja kelille sopiviksi.

Itävallan kisoista voittajana kotiin

Winter World Masters Games järjestettiin tänä vuonna Itävallan Innsbruckissa.
Kyseessä on maailman suurin yli 30-vuotiaille tarkoitettu talviurheilufestivaali, joka kokoaa yhteen peräti 3000 aikuisurheilijaa ympäri maailman. Mukana on kaiken kaikkiaan 12 eri lajia, aina jääkiekosta taitoluisteluun ja hiihtoon. Sarjat kisoissa ovat viiden ikävuoden välein.

Marja Rauhalammi osallistui 35-vuotiaiden sarjassa kuuteen eri kilpailuun, joista jokaisesta palkintona tuli mitali. Hiihtosuunnistuksen sprintistä ja pitkästä matkasta tuli pronssia, keskimatkasta hopeaa. Vapaahiihdon pitkästä (30 km) ja keskimatkasta (15 km) Rauhalammi kahmi pronssia ja lyhyeltä (7,5 km) matkalta kultaa.

Ladut olivat Innsbruckin Seefeldissä, joka sijaitsee 1 180 metrin korkeudessa. Vaativan latuprofiilin lisäksi korkea ilmanala toi kisaamiseen omat haasteensa.

–Kyllähän se vähän jännitti, että miten sitä oikein jaksaa kuusi päivää kisasta toiseen, Rauhalammi muistelee.

Lähtiessään Winter World Masters Games-kisoihin, ei Rauhalammi osannut odottaa, että niittäisi siellä menestystä peräti kuuden mitalin verran.

–En etukäteen ajatellut, että kisat menisivät noin hyvin. Mutta olihan se hieno juttu! hän naurahtaa ja lisää, että ne jäivät talven ainoiksi kilpailuiksi.

Ensin Etelä-Suomessa ollut ei lunta nimeksikään – ja sen jälkeen koko maailma suljettiin koronavirusepidemian takia.

Tavoitteena Worldloppet Master-titteli

Rauhalammin henkilökohtaisena tavoitteena on saavuttaa Worldloppet Master-titteli. Tittelin saavuttaakseen on hiihdettävä 10 täyttä matkaa, joista jokainen on eri maassa ja joista yksi on Euroopan ulkopuolella. Worldloppet (WL) on kansainvälinen maastohiihtomaratonien kattojärjestö, jonka tarkoituksena on edistää maastohiihtoa urheilulajina. WL-hiihtoja järjestetään ympäri maailmaa, esimerkiksi Ruotsissa Vasaloppet ja Suomessa Finlandia-hiihto.

Rauhalammi nauttii matkustelusta ja niinpä WL-kisojen kiertäminen yhdistääkin kaksi hänen rakkainta harrastustaan.

–Kisaaminen tuo vähän niin kuin syyn lähteä johonkin tiettyyn paikkaan, hän sanoo.

–Lisäksi siellä näkee tuttuja aiemmista kilpailuista.

Worldloppet-passin saamiselle ei ole vaatimuksia, vaan passin voi ostaa kuka tahansa.

–Menestystä ei vaadita, vain matka on hiihdettävä läpi. Sitten kun on 10 matkaa kierrettynä, saa diplomin. Tämä on näitä juttuja, joilla ihmisiä koukutetaan! Rauhalammi sanoo nauraen.

Koronaviruspandemiasta johtuen loppukesän ja tulevan syksyn osalta WL-hiihdot on peruttu. Seuraavaksi Rauhalammin tähtäimessä on Finlandia-hiihto, joka järjestetään helmikuussa 2021. Seuraava Winter World Masters Games-kisatapahtuma on neljän vuoden päästä Torinossa.

Jäämmekin pitämään peukkuja ja innolla odottamaan, miten Marja Rauhalammin käy seuraavissa kisoissa.

Teksti: Kirsi Honkakorpi
Kuva: Marja Rauhalammin kotialbumi