Insinööriliitto ja Tampereen Insinöörit ry 100 vuotta

Kulunut vuosi 2019 on ollut täyttä juhlaa, kun Insinööriliitto sekä Tampereen Insinöörit ry täyttivät tasan sata vuotta! Juhlavuoden aikana Insinööripiireissä on tapahtunut jos jonkinlaista – on ajeltu höyryjunalla, nautittu konserteista ja juhlista sekä vietetty koko perheen yhteinen Huvipäivä Särkänniemessä.

Tampereen Insinöörit ry:n tarina sai alkunsa 5.4.1919, jolloin neljäkymmentä vuonna 1912 perustetun Tampereen teknillisen opiston entistä oppilasta perusti Tampereen Teknilliset -yhdistyksen. 100 vuotta myöhemmin Tampereen Insinöörit ry:stä on kasvanut miltei 5000:n insinöörin aktiivinen yhteisö.

100-vuotisjuhlaa vietettiin Torni-hotellilla

Tampereen Insinöörit juhlistivat 100-vuotispäiväänsä lauantaina 6. huhtikuuta yli 200:n hengen voimin. Juhla alkoi kaupungin vastaanotolla Tampereen Raatihuoneella. Tarjolla oli kuohuvaa sekä pientä purtavaa, ylhäällä katossa komeili massiivinen kattokruunu. Insinöörit olivat pukeutuneet parhaimpiinsa ja siemailivat juhlajuomiaan. Puheensorina täytti salin, tunnelma oli odottavan jännittynyt.

Tampereen kaupungin kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm avasi tilaisuuden onnittelemalla 100-vuotiasta Tampereen Insinöörit ry:tä. Ekholm kertoi myös hieman Raatihuoneen historiasta. Ekholmin puheen jälkeen juhlavierailla oli mahdollisuus käydä vapaasti kiertelemässä palatsimaisen, uusrenessanssi-tyyliin rakennetun Raatihuoneen lukuisissa, toinen toistaan upeammissa saleissa.

Raatihuoneelta siirryttiin sulavasti bussikuljetuksella Hotelli Torniin, jossa vuorossa oli itse pääjuhla. Pääjuhla alkoi, kun Tampereen Insinöörien hallituksen puheenjohtaja Satu Mäkelä toivotti kaikki tervetulleiksi ja kohotti maljan 100-vuotiaan Insinööriliiton sekä Tampereen Insinöörien kunniaksi.

Illan aikana nautittiin kolmen ruokalajin illallinen ruokajuomineen. Juhlassa jaettiin myös huomionosoituksia sekä ansiomitaleita, ja muutama puhekin pidettiin. Lisäksi Tampereen Insinöörit nimesivät uuden kunniajäsenensä. Tämän tittelin sai TAMK:n pidetty rehtori Markku Lahtinen. Ennen jälkiruokakahveja vuorossa oli vielä juhlaesitelmä, kun historioitsija Sampsa Kaataja kertoi Insinööriliiton 100-vuotisesta historiasta.

Ihmiset viihtyivät juhlallisuuksien keskellä hyvin. Ilta kului rennoissa merkeissä ja Aku Sajakorven luotsaama live-bändi innosti insinööritkin tanssin pyörteisiin. Tanssilattialla viihdyttiin myös loppuillan discossa, jossa DJ viihdytti juhlakansaa soittamalla muun muassa kaikkien rakastamia, 90-luvun hittejä.

Juhlassa oli myös valokuvausseinä ja paikalla ammattivalokuvaaja, jonka harjaantuneen silmän ja kameran edessä itsensä saattoi kuvauttaa. Lisäksi Tampereen Insinööreillä oli mukana Polaroid-kamera, jolla oli mahdollista napata kavereiden kanssa selfie ja sen jälkeen jättää terveisensä vieraskirjaan kuvan kera.

Myös Särkänniemi oli omalta osaltaan mukana juhlassa ja onnitteli 100-vuotiasta Insinööriliittoa sekä Tampereen Insinöörejä valaisemalla Näsinneulan viikonlopun ajaksi insinöörien väreihin – eli violettiin.

Tulevaisuutta luomassa –
Pakkahuoneen konsertti ja TI100-bileet

Insinööriliiton juhlavuoden yksi päätapahtumista on Tulevaisuutta luomassa -konserttikiertue, joka järjestetään kuluvan vuoden aikana kuudella eri paikkakunnalla. Konsertin tuotot lahjoitetaan Me-Säätiölle, lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukemiseksi.

Tampereelle Tulevaisuutta luomassa -konsertti saapui lauantaina 25.toukokuuta. Konsertti järjestettiin Pakkahuoneella, ja mukana esiintymässä oli joukko Suomen eturivin artisteja. Illan mittaan lavalla nähtiin niin Osmo Ikonen, Diandra, Ida Elina kuin Olavi Uusivirtakin. Iltaa rytmittivät Niina Lahtisen ja Janne Katajan juonnot sekä Insinööriliiton satavuotista historiaa läpileikkaava dokumenttielokuva. Pakkahuoneen konsertin jälkeen siirryttiin Klubin puolelle, jossa vuorossa olivat jatkot TI100-bileiden merkeissä.

Klubilla lavalle nousi jo konsertissakin kuultu, iki-ihana Osmo Ikonen bilebändeineen. Karismaattinen Ikonen otti haltuun niin lavan kuin yleisönkin. Tunnelma oli katossa ja tälläkin kertaa live-musiikki sai insinöörien tanssijalan vipattamaan.

100-vuotisjuhlassa valtavan suosituksi osoittautunut Polaroid-kamera vieraskirjoineen oli mukana näissäkin bileissä ja kuten arvata saattaa, kuvauspisteen ympärillä kävikin taas kuhina.

Koko perheen Huvipäivä Särkänniemessä

Loppukesän ehdottomasti odotetuin tapahtuma oli elokuussa järjestetty koko perheen Huvipäivä Särkänniemessä. Tapahtuma toteutettiin yhteistyössä Insinööriliiton, Tampereen Insinöörien ja Valkeakosken Insinöörien kanssa.

Huvipäivän aamuna 10. elokuuta sää oli aurinkoinen. Lämpömittarin lukema näytti jo miltei 21 astetta, kun Särkänniemen portit aukesivat klo 10. Insinöörit perheineen olivat saapuneet paikalle sankoin joukoin. Kävijälaskurin mukaan paikalla olikin peräti 6 100 henkilöä!

Insinööreistä rohkeimmat uskaltautuivat testaamaan Särkänniemen kesän hurjan laiteuutuuden BOOMin, jonka luvataan tarjoavan täysin uudenlaisen huvitteluelämyksen 4 G:n kiihdytysvoimineen. Tornilaite sinkoaa huvittelijat ensin korkealle taivaisiin 68 metrin korkeuteen, jonka jälkeen pudottautuu vauhdilla takaisin alas. Suosittuja olivat myös laitteista klassisimmat, kuten iki-ihana Tukkijoki, Tornado ja Keinukaruselli. Unohtamatta tietenkään Possujunaa – johon tosin pääsivät vain insinööreistä pienimmät.

Yksityistilaisuus päättyi klo 13:30, jonka jälkeen Särkänniemi avasi porttinsa myös muulle yleisölle. Insinööriliiton jäsenillä oli mahdollisuus lunastaa loppupäivän Särkänniemi-rannekkeet alennettuun hintaan ja moni jatkoikin Huvipäivää vielä virallisen tapahtuman päätyttyä.

 

Teksti: Kirsi Honkakorpi Kuva: Markku Rintala, Kuvauspalvelu Rintala