Tiimivetäjästä puheenjohtajaksi

Tampereen Insinöörien uunituore puheenjohtaja on pitkään mukana toiminnassa vaikuttanut Erkki Salonen. Hänen tavoitteenaan tulevalle hallituskaudelle on toiminnan selkiyttäminen.

Insinööri Erkki Salonen on ollut mukana TI:n toiminnassa jo miltei parinkymmenen vuoden ajan. Hän on ollut muun muassa viestintätiimissä sekä toiminut yhden kauden hallituksen varapuheenjohtajana.

– Tulin mukaan toimintaan 2000-luvun alussa, taisi olla Haaviston Jussin pyytämänä, Salonen muistelee.

– Olin mukana vuoteen 2009 saakka, jonka jälkeen siirryin sivuun. Muutamaa vuotta myöhemmin palasin takaisin ja siitä lähtien olen ollut mukana.

Viime syksynä nykyisen puheenjohtajan ilmoittaessa olla hakematta puheenjohtajuutta seuraavalle kaudelle, päätti Salonen hetken tuumailtuaan asettua ehdolle.

– Keskustelimme muutaman henkilön kanssa siitä, miten tulisi edetä. Siitä se ajatus sitten lähti, hän kertoo.

Puheenjohtajuus ei ole koskaan ollut Salosen ensisijainen tavoite, vaan hän on ajatellut voivansa aivan hyvin palvella yhdistystä hallituksen reunaltakin.

Uuteen roolinsa hän hyppää kuitenkin luottavaisin mielin.

– Meillä hallituksessa on asiansa osaavia henkilöitä ja hyviä tyyppejä, jonka vuoksi uskon onnistuneeseen hallitustyöskentelyyn.

Syntynyt insinööriksi

Orivedeltä kotoisin oleva Salonen muutti opintojen perässä Tampereelle vuonna 1995. Neljä vuotta myöhemmin hän valmistui Tampereen ammattikorkeakoulusta tietotekniikan insinööriksi. Insinöörin koulutukseen hän ei päätynyt suinkaan sattumalta, vaan insinööriys on enemmänkin hänen ominaisuutensa.

– Jotkut opiskelevat insinööriksi – minä varmaan synnyin, Salonen hymähtää.

Hän on aikaisemmin työskennellyt muun muassa projektipäällikön tehtävissä. Ohjelmistokehitys kuitenkin kiinnosti enemmän, joten hän palasi niihin töihin ja on jatkanut sillä tiellä.

Johdonmukaista hallitustyöskentelyä

Hallituksen puheenjohtajuuteen Salonen suhtautuu sen vaatimalla vakavuudella. Hän pyrkii johdonmukaiseen ja systemaattiseen hallitustyöskentelyyn.

– Projektipäällikön töitä tehdessäni opin sen, että perusasioiden on oltava kunnossa, hän tarkentaa.

Puheenjohtajana Salonen aikoo olla ennen kaikkea tasapuolinen ja reilu.

– Puheenjohtaja on kuin armeijassa se alikersantti, joka varmistaa, että kaikille on tarjolla lihakeittoa ja ottaa itse viimeisenä, hän summaa.

Tulevan hallituskauden tavoitteena on toiminnan selkiyttäminen sekä tiimien roolien korostaminen. Tarkoituksena on, että jatkossa tiimit tekisivät operatiiviset päätöksensä itse, eikä niitä enää sen jälkeen puitaisi hallituksen kokouksissa.

Salonen on toiminut aiemmin viestintätiimin vetäjänä, mutta on puheenjohtajan pestin myötä päättänyt luopua tittelistään.

– Näen, että nämä kaksi roolia on oltava erillään. Näin varmistetaan, että kertominen yhdistyksen toiminnasta on laaja-alaista ja kattavaa.

Hatunnosto ay-toiminnalle

Tulevana keväänä edessä ovat kuntavaalit ja vuoden 2023 eduskuntavaalit lähestyvät. Salonen toivoo päättäjiltä insinööriystävällistä politiikkaa.

– Insinöörien kukkaroilla ei tulisi käydä liikaa, hän tarkentaa.

Salonen korostaa myös ammattiyhdistystoiminnan tärkeyttä.

– Liitossa osaavat henkilöt neuvottelevat esimerkiksi työehtosopimuksista ja inflaatiokorotuksista. Se on merkittävää, varsinkin kun huomioidaan korotukset pitkältä ajalta, Salonen kiteyttää.

– Usein tätä osataan arvostaa vasta sitten, kun asioita ei ole hoidettu. YLE:n nettisivuilla oli hiljan artikkeli erään vaateliikkeen meiningistä, jossa nuorten työntekijöiden kohtelu oli aikamoista. Reilujen työehtojen säilyttäminen vaatii jatkuvaa työtä – ei kannettu vesi kaivossa pysy.

Teksti: Kirsi Honkakorpi
Kuva: Ari Sihvola