Muutkin mokaa (INSU 1/2019)

Kaikille mokaaminen ei ole helppo juttu, ainakaan mokansa myöntäminen. Pelätään toisten arvostelua ja osoittelua, vaikka voitaisiin yhdessä pohtia miten tulisi toimia toisin, jottei päädytä uudelleen samaan lopputulokseen. Kaikkea ei tarvitse oppia oman kantapään kautta.
”On luontaista pelätä epäonnistumista ja peittää epäonnistumiset, mutta nykyään varsinkin yritystoiminnassa varmin tapa päästä liiketoiminnallisesti hengiltä on jäädä paikalleen ja olla ottamatta riskiä.” Näin mokaamista kommentoi Mika Sutinen haastattelussaan Ylelle toukokuussa (yle.fi/uutiset, 28.5.2018).

Jos ei tee mitään, ei tee virheitäkään – eikä se kyllä tuotakaan. Käyttämätöntä potentiaalia tekniikan alalla on vielä paljon, vain 15% insinööriliiton jäsenistä on naisia, puhumattakaan muuntokoulutuksen antamista mahdollisuuksista työllistyä.

Vuosi 2019 tuo mukanaan mm. Insinööriliitolle uuden hallituksen, eduskuntavaalit ja aktiivimallin laajennuksen, joka tuo uutta vipinää Uratehtaan palveluiden käytössä 1.4.2019 alkaen. Eipä mennyt aktiivimallinkaan toteutus putkeen, toivottavasti virheistä on opittu.

Mokaaminen jos joku on inhimillistä. Otetaan opiksemme, kehitetään ja kehitytään.
Pj Satu

Kirjasuositus, Mikko Kuitunen ja Mika Sutinen: Mahtava moka