Kolmivuotissuunnitelmaa ja eläkeremonttia (Insu 3/2014)

Tampereen Insinöörien toiminta rakentuu kolmivuotissuunnitelman linjauksiin. Nykyisen suunnitelman vaikutusaika päättyy kuluvan vuoden lopussa ja näinpä yksi yhdistyksen hallituksen ja valtuuston tärkeimpiä tehtäviä loppuvuodelle on luoda askelkuviot vuosille 2015 – 2017.

Maailmassa, jossa elämme, itsestäänselvyydet ja tarpeet muuttuvat nopeasti. Niinpä nyt on aika kysyä jäseniltämme, mitä tänään ja huomenna haluatte ja tarvitsette omalta jäsenjärjestöltänne. Par’aikaa on meneillään nettikysely aiheesta ja toivottavasti moni uhraa minuutin tai pari kertoakseen näkemyksensä. Käytämme tuloksia tehdessämme uutta kolmivuotissuunnitelmaa.

Jos kolmen vuoden päähän on vaikea nähdä, niin eipä käy kateeksi eläkejärjestelmän uudistamisesta neuvottelevia, joiden pitäisi nähdä vuosikymmenten päähän. On äärimmäisen vaikea tehtävä uudistaa järjestelmää kestävän kehityksen periaatteen mukaisesti. Käytännössä siis tulee varmistaa pian eläkkeelle jäävien etujen lisäksi se, että myös meille kolmikymppisille on aikanaan järjestelmä, josta saamme eläkkeen.

Ilmassa on useita kysymyksiä, joihin pitäisi ennustaa oikeat vastaukset. Mikä on eläkeikä tulevaisuudessa ja tuleeko se sitoa elinaikaodotteeseen, jotta järjestelmä pysyy kestävänä? Voidaanko nostaa eläkemaksuja, jotta eläkkeiden maksamisen taakka ei ole kohtuuton työssäkäyville ja yrityksille? Miten saataisiin muutettua kulttuuria, jossa liian usein viisikymppiset pudotetaan kylmästi työelämästä? Työmarkkinaosapuolten on kuitenkin vastuu otettava ja paras mahdollinen ratkaisu kysymyksiin löydettävä.

Vaikka miellämmekin maksavamme ”itsellemme” eläkkeitä säästöön, niin työssäkäyvä sukupolvihan maksaa kaksi kolmasosaa eläkkeestä heille, joilla työura on jo täynnä. Joten tärkeää läpi aikojen on varmistaa, että kullakin sukupolvella työmarkkinat vastaavat koulutuksia. Tarvitsemme lisää työpaikkoja ja helpompia keinoja itsensä työllistämiseen. Työllisyysaste on avainasemassa. Työviikkojen pituuksia ei tarvitse systemaattisesti hilata 40 tuntiin, vaikka sitäkin jotkut vakavana ehdottavat. Talkootyö vain vaikeuttaisi työllisyysasteen nousua.

Kalle Kiili,
puheenjohtaja