Tampereen Insinöörit ry:n uutena järjestösihteerinä aloitti huhtikuussa Annukka Partanen. Annukka on kokenut TI:n ilmapiirin lämpimäksi ja työtehtävänsä hän aloittaa odottavin mielin.
– Heti alusta asti minut on otettu tosi kivasti vastaan. Todella monet jäsenet ovat tapahtumissa tulleet juttelemaan ja toivottaneet tervetulleeksi toimintaan. Mukaan on ollut sen vuoksi helppo tulla.
Sydämeltään luonnontieteilijä
Koulutukseltaan Annukka on ekologian ja ympäristönhoidon maisteri. Ammatillisiksi vahvuuksikseen hän kertoo suojelubiologian ja metsäekologian. Pitkänä sivuaineenaan Annukka opiskeli ympäristötiedettä ja -teknologiaa. Lisäksi hän on suorittanut keruutuotetarkastajan erikoisammattitutkinnon.
Yliopinto-opintojen jälkeen Annukka työskenteli freelancerina koulutus- ja konsultointitehtävissä. Erityiseksi sydänasiakseen hän mainitsee sienet, marjat ja syötävät luonnonyrtit, joiden kouluttaminen eri tahoille työllisti Annukkaa opintojen jälkeen. Lisäksi hän teki muun muassa maastokartoituksia sekä paikkatietoanalyysejä.
Vuonna 2015 Annukka sai pestin Forssan luonnonhistoriallisesta museosta, jossa hän työskenteli museojohtajana siihen saakka, kunnes keväällä 2019 haki ja sai Tampereen Insinöörit ry:n järjestösihteerin työn.
Arvojen mukaista työtä
Tampereelle Annukan toi sydämenasiat, sillä hänen puolisonsa asuu ja työskentelee täällä. Työrintamalla Annukka etsi ensin oman alan töitä, mutta jonkin ajan päästä hän alkoi kartoittamaan myös järjestöissä tarjolla olevia paikkoja.
– Olen nuoruusvuosista saakka ollut mukana partioharrastuksessa ja aikuisiällä ollut mukana erilaisien järjestöjen hallituksissa. Forssan luonnonhistoriallinen museo oli myös yhdistyksen pyörittämä, ja olen ollut mukana muun muassa Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiirin hallituksessa useamman vuoden. Näin ollen yhdistystoiminnassa mukana oleminen on minulle entuudestaan tuttua toimintaa, Annukka kertoo.
Tampereen Insinöörien järjestösihteerin työ kuulosti Annukan mielestä itselleen sopivalta tehtävältä.
– Työpaikkailmoitus oli houkutteleva, sillä siinä yhdistyi monia työkokemuksellisia asioita, jotka ovat minulle jo entuudestaan tuttuja. Lisäksi saan tässä työssä myös haastaa ja kehittää itseäni. Se on minulle tärkeää.
– Olen ollut siitä onnekas, että olen saanut aina tehdä sellaista työtä, joka on merkityksellistä ja on arvojeni mukaista. Koen että se on itselleni erittäin tärkeä asia ja se motivoi minua. On hienoa, että saan tehdä Tampereen Insinööreissä työtä, jossa toimimme ihmisten hyväksi.
Aktiivien työstä sujuvaa
Järjestösihteerin työtä Annukka kuvailee toiminnan mahdollistajana.
– Tehtäväni on varmistaa, että järjestötoiminta pyörii sujuvasti käytännön tasolla. Eli niille ihmisille, jotka konkreettista järjestön työtä tekevät on mahdollista toimia täysillä. Ettei toiminta jää jumittamaan siksi, että pyörät jäisivät kirraamaan vastaan. Haluan että asiat sujuvat siten, ettei ne, jotka varsinaista ay-toimintaa tekevät joutuisi käyttämään turhaa aikaa asioihin, jotka me pystymme tekemään täällä toimistolla omien tehtäviemme puitteissa.
Lisäksi Annukka näkee järjestösihteerin tehtäväksi Tampereen Insinöörien toiminnan kehittämisen siten, että jäsenet ja aktiivit kokevat TI:n toiminnassa mukana olemisen mielekkäänä asiana.
– Toivon, että pystymme nostamaan jäsenmäärää entuudestaan ja kykenisimme tarjoamaan palveluitamme siten, että ne ovat yhtä aikaa sekä taloudellisesti järkeviä ja sujuvia että myös jäsenillemme hyödyllisiä ja tarpeellisia.
Biologi katsoo asioita eri tavalla
Erääksi edukseen järjestösihteerin tehtävässä Annukka kokee sen, että hänen taustansa ei ole insinööripohjainen.
– Olen vähän kuin laatikon ulkopuolelta. Siksi pystyn näkemään prosesseja, jotka ovat saattaneet vuosien ja vuosikymmenten aikana vakiintua tavoiksi, jotka saattavat olla hidastavia tai ehkä hieman toimimattomia. Pystyn kyseenalaistamaan näitä asioita ja tuomaan toimintaan erilaista särmää.
Tänä vuonna 100 vuotta täyttävä Tampereen Insinöörit pitää sisällään kuitenkin paljon historiaa, josta on syytä olla ylpeä. Näitä yhdistyksen merkityksellisiä juuria Annukka haluaa ylläpitää ja tuoda niiden merkitystä esiin entisestään.
Kokeilemalla oppii
Tampereen Insinöörien toiminnan yhtenä kulmakivenä ovat jäsentapahtumat, joita Annukka kuvailee monipuoliseksi. Forssan Luonnontieteellisessä museossa hänen vastuullaan oli tapahtumatuotannon järjestäminen, ja samaa työtä hän saa jatkaa myös TI:n riveissä.
Annukka kertoo tapahtumien järjestämisessä kuuntelevansa jäsenten toiveita herkällä korvalla. Hän peräänkuuluttaa kuitenkin myös rohkeutta kokeilla uusia asioita.
– Niinhän se on, että jos ei kokeilla, ei voida tietää mikä jäseniä kiinnostaa ja mikä ei. Museossa eräs suosituin tapahtuma syntyi vähän puolivahingossa, kun parin henkilön kanssa keskustelimme ystäväkoiratapaamisesta. Se lähti hieman käsistä, kun joku tunsi aina jonkun, jolla oli kaneja ja ankkoja ja vaikka mitä muuta. Pian museo oli täynnä eläimiä, Annukka naurahtaa ja jatkaa:
– Odotimme tapahtumaan noin sataaviittäkymmentä vierailijaa, joka oli Forssassa lastentapahtumalle ihan hyvä kävijämäärä. Loppujen lopuksi tapahtumassamme kävi päivän aikana yli tuhat ihmistä.
Ammattiyhdistyksessä on löydettävä tasapaino asiasisältöisien tapahtumien ja viihteen ja kulttuurin välille. Tämän tasapuolisuuden eteen tullaan tekemään töitä, apua saadaan Insinööriliitolta.
Tukea koko työelämän ajaksi
Annukka on hyvin tietoinen ammattiyhdistyksen tämänhetkisestä suuresta haasteesta.
– Nuoret ovat se ryhmä, johon pitää panostaa. Meidän täytyy keksiä keinoja, joilla saamme juuri ammattiin valmistuneet mukaan. Mutta TI:n on oltava avoinna koko insinöörikunnalle eli meidän on tietenkin vastattava myös jo työelämässä mukana olevien tarpeisiin.
Tampereen Insinöörien on Annukan mukaan tarve tarjota tukea, työelämän palveluita sekä koulutusta laajalla skaalalla kaikenlaisiin elämänvaiheisiin.
– Nuorien palvelut vetävät uusia jäseniä yhdistykseen. Jo pitkään työelämässä olleiden ihmisten, jotka ovat saattaneet olla saman yrityksen palveluksessa koko työuransa, tarpeet yhdistyksen tarjoamille palveluille on erilainen. Tulemme Tampereen Insinööreissä tarjoamaan myös jatkossa erilaisia palveluita koko työelämänsä kaarella oleville jäsenille kattavasti.
Käsitöitä ja todellisuuspakoa
Keväällä Tampereelle muuttanut Annukka viettää paljon aikaa tutustumalla ympäristöönsä lenkkipolun kautta.
– Minulla on reilun vuoden ikäinen koira. Sen kanssa totuttelu uuteen ympäristöön ja arkeen on vienyt yllättävän paljon aikaa.
Muuten Annukka viettää vapaa-aikaansa käsitöiden parissa. Kun päivät kuluvat aivotyön parissa, on iltaisin ja viikonloppuisin mukava vaihtaa vapaalle vaikkapa kutomalla tai savitöitä tehden. Myös lukeminen ja kirjoittaminen ovat Annukan sydäntä lähellä.
– Harrastan myös todellisuuspakoa. Pelaan mielelläni pelejä lähtien aina tietokonepeleistä lautapeleihin ja liveroolipeleihin. Kun eläytyy jonkun muun hahmon elämään ja ongelmiin, se tyhjentää pään tehokkaasti.
Muutto Forssasta Tampereelle antaa mahdollisuuden myös vanhan harrastuksen virittämiseen.
– Olen harrastanut jousiammuntaa, mutta se jäi Forssassa vähän vähemmälle. Täällä Tampereella uskon olevan paremmat mahdollisuudet päästä ampumaan taas pitkästä aikaa. Täällä on myös pakohuoneita, joita harrastan. Odotan, että pääsen testaamaan, miten selviän pakohuoneessa paineen alla. Jos sitä puolta ei tässä työssä tule vielä tarpeeksi, toteaa Annukka nauraen.
Teksti ja kuva: Terhi Viianen