Tampereen Insinöörien hallituksen tuorein tulokas Joonas Hiltunen, 25, on nuoresta iästään huolimatta kokenut järjestöaktiivi. Hän haluaakin kannustaa muita nuoria rohkeasti mukaan järjestötoimintaan.
Kun Joonas Hiltunen marraskuussa 2019 osallistui Tampereen Insinöörien valtuuston syyskokoukseen, ei hän vielä ollut päättänyt, aikooko asettua ehdolle.
Alun perin idea mukaan TI:n toimintaan lähtemisestä nousi esille insinööriporukan yhteisessä saunaillassa, jossa mukana oli myös Tampereen Insinöörien valtuuston puheenjohtaja Perttu Mukkala.
–Perttu ohimennen ehdotti, että mitäs jos lähtisin mukaan TI:n hallitukseen, Hiltunen kertaa.
Hiltunen lupasi miettiä asiaa. Kun syyskokouksen aika koitti, tuli hän paikan päälle kuullakseen tarkemmin TI:n sisäisestä toiminnasta.
–Toiminta vaikutti kiinnostavalta, joten päätin asettua ehdolle. Ajattelin, että vastavalmistuneena insinöörinä voisin tuoda hallitukseen vähän nuorempaa näkökulmaa, Hiltunen sanoo.
Hiltunen haluaisi myös kehittää nuorjäsentoimintaa.
–Mielestäni Tampereen Insinöörit voisivat järjestää vielä enemmän nuorille suunnattuja tapahtumia. Tähän asti TI on ollut mukana lähinnä vain TIRO:n tapahtumissa ja vuosittain on järjestetty nuorten insinöörien ilta.
Järjestötoiminta on Hiltuselle entuudestaan tuttua. Opiskeluaikanaan hän kuului Tampereen Insinööriopiskelijat TIRO ry:n hallitukseen, jossa toimi yritysvastaavana. TIRO:ssa Hiltusen toimenkuvaan kuului muun muassa opiskelijahaalareiden ja sponsoreiden hankkiminen. Lisäksi hän on ollut mukana Talotekniikan Killan (TaTek) hallituksessa.
Hiltunen kokee, että järjestötoiminnasta on ollut hänelle hyötyä niin työelämässä, kuin sen ulkopuolellakin.
–Ryhmätyö- ja neuvottelutaitoni ovat kehittyneet. Lisäksi järjestötoiminta on kehittänyt myös sosiaalisia- sekä esiintymistaitojani, Hiltunen luettelee.
Myös kokoustekniikka eli kokouksen menettelytavat ja rutiinit ovat tulleet Hiltuselle tutuiksi. Hän kannustaakin nuoria lähtemään rohkeasti mukaan järjestötoimintaan.
–Järjestöjen kautta tutustuu uusiin ihmisiin ja löytää hyviä kontakteja. Lisäksi sitä kautta voi löytää jopa työpaikan, Hiltunen sanoo ja lisää, että luottamustoimet näyttävät hyvältä myös CV:ssä.
Amiksen kautta ammattikorkeakouluun
Hiltunen on koulutukseltaan sähköisen talotekniikan insinööri. Insinöörin opintoihin Hiltunen päätyi ikään kuin sattuman kautta. Peruskoulun jälkeen hän lähti ammattikouluun sähköasentajalinjalle, josta valmistui keväällä 2014. Koulun ollessa loppusuoralla, opinto-ohjaaja painosti jokaista hakeutumaan jatko-opintoihin. Hiltunen haki Tampereen ammattikorkeakouluun. Ihmetys oli melkoinen, kun kutsu valintakokeeseen saapui.
–Kävin kokeessa ja tulin valituksi, Hiltunen muistelee.
Hiltunen valmistui TAMK:sta vuonna 2019. Koulun jälkeen hän on työskennellyt sähkösuunnittelijana AX-Suunnittelussa, joka on teknisen alan suunnittelu- ja konsulttitoimisto Tampereen Nekalassa. Jo opiskeluaikanaan Hiltunen oli AX-Suunnittelussa kesätöissä, ja hän teki yritykselle myös opinnäytetyönsä.
–Opinnäytetyössäni vertailin sähköteknisten CAD-ohjelmistojen piirikaaviosovelluksia. Tarkoituksenani oli selvittää yrityksen sähköyksikölle parhaiten soveltuva CAD-ohjelmisto piirikaavioiden tekemiseen, Hiltunen kertoo.
Valmistuttuaan Hiltunen sai AX-Suunnittelusta vakipaikan. Siellä hän tekee nyt sähkösuunnittelua isoihin kiinteistöihin, kuten erilaisiin liiketiloihin, sairaaloihin, teollisuuteen, kouluihin ja päiväkoteihin.
–Olemme suunnitelleet sähköjä esimerkiksi TAYS:iin, Koskikeskukseen ja Sokos Hotel Ilvekseen.
Vaikka koronaviruksesta johtuva poikkeusaika on aiheuttanut Suomessa yt-neuvottelujen, lomautusten ja irtisanomisten aallon, on Hiltunen saanut pitää työpaikkansa. Tulevaisuuden työtilanne huolettaa, mutta Hiltunen on pyrkinyt olemaan stressaamatta.
–Tietenkin se mietityttää, että onko tulevaisuudessa hommia, hän sanoo vakavana.
–Nyt minulla kuitenkin on vielä työpaikka ja jos jonakin päivänä ei ole, niin se on sitten sen ajan murhe.
Tällä hetkellä töitä kuitenkin riittää ja Hiltunen polkee joka aamu fillarilla Tampereen Tullinaukiolta työpaikalleen Nekalaan. Kahden kilometrin työmatka taittuu alle vartissa.
Poikkeuksellinen alku
Hiltunen kertoo, että ensimmäinen kausi Tampereen Insinöörien hallituksessa on lähtenyt sujumaan hyvin. Koronavirus on kuitenkin vaikuttanut myös hallitustoimintaan ja muun muassa kokoukset on pidetty etänä.
–Olemme kokoontuneet Teamsin kautta ja se on tuonut omat haasteensa. Välillä yhteydet ovat pätkineet ja kokoukset venyneet.
Hiltunen toimii myös vetäjänä TI:n opiskelija- ja nuorjäsentiimissä. Tiimin tarkoituksena on edistää vastavalmistuneiden insinöörien yhteisöllisyyttä ja olla näkyvästi mukana insinööriopiskelijoiden toiminnassa ja tapahtumissa. Poikkeusajasta johtuen myös opiskelija- ja nuorjäsentoiminta on ollut tauolla. Tiimiläiset ovat kyllä pitäneet yhteyttä WhatsAppin kautta, mutta varsinaista kokousta he eivät ole järjestäneet.
–Alku hallituksessa on ollut minun kohdallani tosiaan vähän erilainen, Hiltunen toteaa.
Koronarajoituksia on alettu vähitellen purkaa ja syksyksi suunnitteilla on ainakin nuorten insinöörien saunailta.
Liitto on insinöörien asialla
Hiltusen mielestä liittoon kuuluminen kannattaa. Erityisen tärkeänä hän pitää edunvalvontaa.
–On tärkeää, että meillä insinööreillä on takanamme kattojärjestö, joka ajaa asioitamme ja taistelee oikeuksiemme puolesta, Hiltunen sanoo.
–Vaikka se ei rivijäsenestä ehkä päivittäin tunnu siltä, niin kyllä se liitto siellä taustalla kuitenkin on – ja jos jotain tapahtuu, se ottaa myös kantaa.
Avoimin silmin kohti tulevaa
Vapaa-ajallaan Hiltunen pyöräilee, lenkkeilee ja käy salilla. Elokuussa tähtäimessä on Tampere Maraton yhdessä työkavereiden kanssa.
–Tarkoituksenani on kerätä neljän hengen viestiporukka, ja jokainen juoksee maratonista yhden neljänneksen, Hiltunen täsmentää.
Hiltunen on elektronisen musiikin suurkuluttaja ja kuuntelee erityisesti nopeatempoista konemusaa. Lisäksi hän omistaa DJ-controllerin, jolla kertoo kikkailevansa kotona ihan vaan huvikseen. Aikaa kuluu myös tietokoneella erilaisten räiskintä- ja roolipelien parissa.
Hiltusen suunnitelmat tulevaisuuden suhteen ovat vielä auki. Hän kertoo katsovansa maailmaa ja tulevaisuutta avoimin silmin.
–Toivottavasti ainakin etenisin urallani, enkä jäisi ihan paikalleni junnaamaan, hän pohtii.
Teksti ja kuva: Kirsi Honkakorpi