General Electricin tuotteilla on pitkä historia Tampereella. Kuusi vuotta STATCOM- ja SVC-laitteistojen parissa työskennellyt Mira Niemi päätyi sähköalan insinööriksi vitsillä, mutta on viihtynyt alalla ja GE:llä paremmin kuin hyvin.
General Electricillä työskentelevällä Mira Niemellä on takana työntäyteinen syksy. Työpäivät menevät nopeasti, sillä projekti-insinöörinä kuusi vuotta työskennelleen naisen työnkuva laajentui heinäkuussa. Silloin hän aloitti myös tuotannon työnjohtajana.
Maailmanlaajuisesti toimiva General Electric eli GE suunnittelee ja valmistaa Tampereella STATCOM (static synchronous compensator) – ja SVC (static var compensator) -laitteistoja.
Insinöörirooli Niemellä on hardware-tiimissä, joka suunnittelee kyseisiä laitteistoja. Työtehtäviin kuuluu muun muassa piirikaavioiden ja layout-kuvien piirtämistä, komponenttien vertailua ja yksityiskohtaista projektityötä. Suunnitteluohjelmana Niemi on käyttänyt CADS- ja Engineering Base -ohjelmia, tosin tällä hetkellä suunnittelutyölle ei juuri jää aikaa. Uudessa asemassa tuotannon työnjohtajana hän työskentelee samojen kaappien kokoonpanon parissa.
– Käytännössä se on niin, että painopiste on tuotannon työnjohtajan roolissa, koska aika ei riitä kaikkeen.
Siltä kuulostaa, kun Niemi luettelee työnjohtajan tehtäviä: töiden etenemisen varmistaminen, työturvallisuudesta huolehtiminen, tuotannon tuntien seuranta, kustannusten raportointi ja hinnoittelu myyjille ja projekteille, alihankkijoiden koordinointi, tarjouskyselyt, varastotoiminnot, työn kehittäminen. Insinööriydestä on ehdottomasti suuri hyöty tehtävässä.
– Ei tarvitse vaivata tai etsiä sitä suunnittelijaa, vaan pystyn ratkaisemaan monia ongelmia siinä suoraan ja viemään asioita eteenpäin.
Oma ala löytyi vahingossa
Niemi opiskeli Vaasan ammattikorkeakoulussa sähkövoimatekniikkaa, pääaineena sähkön käyttö ja jakelu. Opiskelemaan hän päätyi omien sanojensa mukaan ”vähän läpällä”.
– En tiennyt sähkötekniikasta mitään. Sisko oli insinöörialalla ja mietin, että miksen voisi katsoa mitä se on. Jos ei tunnu omalta, niin ainahan voi vaihtaa.
Mitä enemmän alan aineisiin mentiin, sitä enemmän Niemi kiinnostui alasta, eikä toisen alan miettimiselle ollut tarvetta.
Niemen siskolla oli näppinsä pelissä myös Niemen päätymisessä nykyiseen työpaikkaansa. Sisko opiskeli Lappeenrannassa ja päätyi uramessuille katselemaan töitä.
– Hän lähestyi siellä tätä kyseistä firmaa, ja he kertoivat, että heillä on enemmänkin sähköalan töitä. Sisko osasi sitten kertoa, että olen alalla ja valmistunut. He hetken aikaa keskustelivat ja selvisi, että firma on hakemassa työntekijää.
Sisar laittoi Niemelle käyntikortista kuvan ja kehotti hakemaan paikkaa. Niemi kirjoitti hakemuksen nopeasti samalla kun lueskeli työnkuvaa, jonka sai sisareltaan irti.
– Totesin, että tämähän on just sitä, mitä haluan tehdä.
Pitkä historia Tampereella
GE:n tuotteilla on Tampereella ja Suomessakin pitkä historia. Alun perin tuotteita tehtaili Nokian Kondensaattorit Oy, joka vuosikymmenten saatossa myytiin useasti. 2008 firma siirtyi ranskalaisen Arevan omistukseen ja kaksi vuotta myöhemmin niin ikään ranskalaiselle Alstomille. Niemi aloitti työssään valmistumisvuotenaan 2014, kun omistajana oli vielä Alstom.
GE osti Alstomin energia- ja sähkönsiirtoliiketoiminnat vuonna 2015. Seuraavana vuonna nimeksi vaihtui GE Grid Solutions Oy. Niemen työyhteisössä on edelleen ihmisiä, jotka ovat työskennelleet jo Nokian Kondensaattoreissa. Yksi historiankirja suljettiin pari vuotta sitten, kun Myllypurossa toiminut tehdas ajettiin alas.
Niemen työpaikka on Vehmaisissa. Konttori toimii Glastonin tiloissa Vehmaistenkadulla. Henkilöstön lukumäärä on hieman alle sata ja keski-ikä firmassa on suhteellisen nuori.
– Meillä on äärimmäisen mahtava työilmapiiri. Kaikki ovat tuttuja toisilleen.
Niemen hardware-insinööritiimissä on kymmenkunta henkilöä. Muita tiimejä ovat softa-, control-, systeemilaskenta- ja sähkömekaniikkatiimi. Itselleen parhaan tiimin voi valita sen mukaan mikä henkilökohtaisesti kiinnostaa ja mihin on osaamista tai koulutustaustaa. Tarvittaessa töitä voi tehdä useampaankin tiimiin. Hardware-tiimissä työtehtävät ovat insinöörien kesken pääosin samat.
– Kaikki pystyvät paikkaamaan toisiaan, mutta voi olla omia erikoisosaamisia lisäksi.
Työ on vienyt ulkomaille
Tampereelle Niemi muutti mielellään.
– Unelmoin aina, että pääsisin Tampereelle töihin. Tykkään kaupungista hirveästi, Tampere on tosi viihtyisä.
Hyvää tuuria oli, että unelmatyö löytyi täältä: nykyinen työ on juuri sitä, mitä Niemi halusi tehdä. Työssä voi kehittyä päivittäin.
– Tämä on täysin spesifinen ala ja se mihin yritys on erikoistunut on tosi mielenkiintoista. Paras puoli on ehkä se, että pääsee kehittämään itseään alati. Joka projekti on erilainen, mikä on mielenkiintoista.
Vapaa-ajalla Niemi viettää tavallista arkea, johon kuuluu kirjan lukemista, Netflixin katsomista ja musiikin kuuntelua. Myös lenkillä käyminen on vastapainoa työlle. Vapaina viikonloppuina hän tykkää nähdä kavereita.
– Minulla on ystäviä useammalla eri paikkakunnalla, joten varaan heidän tapaamiseensa yleensä kokonaisen viikonlopun, Lapista kotoisin oleva Niemi kertoo.
Insinöörin työ on vienyt häntä myös ulkomaille. Pääosin kaikki Niemen suunnittelemat laitteet on suunnattu ulkomaille. Niiden käyttöönotot ovat olleet osa Niemen työnkuvaa. Työmatkat ovat suuntautuneet Brasiliaan, Chileen, Englantiin ja Norjaan. Brasiliassa vierähti nelisen kuukautta, mutta matkojen pituuksiin voi vaikuttaa itse melko hyvin.
– Siellä kävi muita henkilöitä myös lyhyempiä pätkiä.
Niemi on osa esikäyttöönottotiimiä. Se testaa kaikki osajärjestelmät, kuten kaapelointi- ja kuitutestit, signaalitestit, kytkinlaitteet, laitteiston suojaustoiminnot, kommunikaatiojärjestelmän ja mittaukset.
– Katsottiin, että kaikki toimii kuten pitää ennen energiointia.
Erityisesti ulkomaanreissuilla eri tiimien väliset rajapinnat häilyvät, eikä kukaan tee puhtaasti yhtä tiettyä asiaa. Mukavuusalueelta saa ja pitääkin poistua.
Ihmisten johtaminen on alkanut hyvin
Tuotannon työnjohtajana aloittamisen jälkeen Niemen elämään ei ole hetkeen kuulunut muuta kuin työ. Ongelmaa työn ja vapaa-ajan erottamiseen ei kuitenkaan ole ollut.
– Eivät ne asiat kummittele päässä illalla ja viikonloppuna.
Koronan alussa myös GE:llä siirryttiin etätöihin. Niemen onnistui väsätä etätyöpiste keittiön nurkkaan ja uuteen arkeen tottui melko nopeasti. Pikkuhiljaa hän on palannut työpaikalle, kuten osa työkavereistakin, vaikka yli puolet porukasta onkin edelleen etätöissä.
– Mielestäni on järkevää näyttäytyä paikalla tuotannossa ja olla läsnä, vaikka kyllähän sitä teoreettisesti voisi olla kotonakin.
Työnjohtajana Niemellä on luonnollisesti alaisia. Ihmisten johtaminen on sujunut hyvin, osaksi koska hän on ollut tekemisissä heidän kanssaan jo ennestään kuuden vuoden ajan. Esihenkilönä toimiminen onkin sujunut helpommin kuin Niemi luuli.
– Olen päässyt hyvin mukaan. Ymmärrän, miten joku asia pitää tehdä, missä järjestyksessä ja miksi.
Tulevaisuuden toiveetkin ovat selvät:
– Totta kai haluan kehittää itseäni alalla ja edetä urallani.
Teksti ja kuva: Laura Ikävalko