Kuukausittaiset arkistot: joulukuu 2021

Jäsenelle euro maksoi 65 senttiä

Jäsenmaksullehan saa tuottoa käyttämällä etuja ja palveluita. Mutta mikä palvelua on taloudellisesti kannattavinta käyttää, sitä edes kaikki insinöörit eivät aina tule laskeneeksi.

Insinööriliiton paras jäsenpalvelu valtaosalle jäsenistöstä on hyvä tuotto edunvalvonnan kautta. Työehtosopimuksilla sovitaan työsuhteen ehdoista, mutta myös minimipalkankorotuksista, joita yleiskorotuksiksikin kutsutaan.

Noin kaksi kolmesta liiton jäsenestä noudattaa Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n (ent. Teknologiateollisuus ry) kanssa solmimaamme työehtosopimusta. Insinööriliitto neuvottelee työehtosopimuksen yhdessä muiden akavalaisten yksityisen sektorin liittojen kanssa Ylemmät toimihenkilöt YTN ry:n nimissä. Näiden kolmen sopimusalan (Teknologiateollisuuden ylemmät toimihenkilöt, Suunnittelu- ja konsulttialan ylemmät toimihenkilöt sekä Tietotekniikan palveluala) työehtosopimukset työnantajaliitto on irtisanonut ja uusista sopimuksista on neuvottelut käynnissä. Miten kyseisillä aloilla työskentelevä jäsen viime vuonna käytti liiton palveluilta?

Vuonna 2020 kaikissa kyseisissä työehtosopimuksissa oli sovittu, että paikallisen palkkaratkaisun tekeminen on mahdollista. Samalla sovittiin ns. perälautavaihto: mikäli paikalliseen palkkaratkaisuun ei yrityksessä päädytä, korotetaan kaikkien sopimuksen piirissä olevien palkkaa 1,3%

Insinööriliiton mediaanipalkkaiselle jäsenelle tämä tarkoitti noin 54 euron kuukausittaista korotusta. Jäsenmaksu on noin 35 euroa kuukaudessa. Ilman kumulatiivisen vaikutuksen huomioimista jäsen sai siis euron 65 sentillä. Kun huomioidaan kumulatiivinen kertymä, tuotto on huikea jo muutamassa vuodessa. Ja tämä ilman mitään riskejä – kunhan järjestäytyminen vain on vahvaa.

Insinööriliiton neuvottelemissa työehtosopimuksissa ei ole määrättyjä palkkoja jäykistämässä jäsenten ansiokehitystä. Emme myöskään neuvottele työantajien koko siitä palkankorotuspotista, mikä odotetaan vuosittain kertyneestä lisäarvosta työlle jaettavan. Esimerkiksi meriitti- ja kuoppakorotukset odotetaan yrityksen tekevän jo ylläpitääkseen kilpailuasemansa.

Tehtävämme on huolehtia kaikkien jäsentemme ostovoiman kehityksestä ja siksi nyt sekä tulevaisuudessa teemme voitavamme, että työehtosopimuksissa määritellään ns. perälautavaihtoehdoksi yleiskorotus – käytännössä minimikorotus.

Nyt on erinomainen aika suositella jäsenyyttä, vaikka vain matemaattisin perustein. Parempaa palveluiden käyttöä on vaikea löytää kuin edunvalvonnasta hyötyminen. Mitä vahvempi järjestäytyminen työpaikoilla on, sitä parempi tuotto jäsenmaksuille saadaan neuvottelupöydissä.

Suosittelun tueksi sopii hyvin tuore esittelyvideo liiton toiminnasta, jossa mukana seikkailee liiton uusi maskotti, robotti IN-551: https://www.youtube.com/watch?v=rdGrOVgfBx4

Teksti: Kalle Kiili, Insinööriliiton kenttä- ja kehityspäällikkö

Me käymme joulun viettohon

Arvoisat Tampereen Insinöörien jäsenet. Kulunut vuosi alkaa lähestyä loppuaan ja joulun aika on ovella. Korona on kestänyt pitkään ja vaatinut meiltä kaikilta erikoisjärjestelyitä sekä henkistä kestoa. Rajoitukset jatkuvat toistaiseksi ja on mietittävä keinoja eteenpäin. Pandemia ei kestä ikuisesti ja aikanaan palaamme lähemmäksi aikaisempaa normaalia. Digitalisaatio ja kiire jaksaa kyllä odottaa, jos hetken käytämme aikaa, jotta ihmiset vierellämme jaksavat.

Suomi on pieni maa. Ei ole pääomia, ei ole luonnonvaroja, kotimarkkinat eivät ole riittävän suuret, ollaan kulttuurillisesti Euroopan perällä …  ei ole sitä tai tätä.

Meillä kuitenkin henki. Tuotteet ja palvelut eivät synny, jos ei kestetä vaikeuksia ja ongelmia tuotekehityksen pitkällä tiellä. Saamme säännöllisesti lukea Suomalaisista innovaatioista ja tuotteista.

Käyttäkäämme tästä hengestä osa läheisten hyväksi. Tuodaan perheisiin turvaa, muistetaan kavereita ja autetaan tarvittaessa naapuria. Korona tuli meidän vahtivuorollamme. Hoidetaan oma osuutemme, vaikka siinä menisi hetki.

Toivotan sinulle Tampereen insinöörien hallituksen puolesta hyvää joulua sekä parempaa uutta vuotta 2022.

Ystävällisin terveisin,
Erkki Salonen
puheenjohtaja

 

Chairpersons chrismasletter here in english.

Inssikässää-haastekampanja on käynnistynyt!

Vuoden pimein aika ja vuodenvaihteen lomat. Mikä olisikaan parempi hetki ottaa aikaa itselleen käsityöharrastuksen parissa. Mutta mitäs jos haastaisit itsesi tekemään käsityöstäsi insinöörimäisen?

Tampereen Insinöörit ry haastaa kaikki insinöörit ympäri Suomen kädentaitojen pariin! 14. joulukuuta käynnistyvä Inssikässää-kampanjan ydinajatus on ”Tee itse – asenne on insinööri”. Toisin sanoen, Inssikässää haastaa tekemään kaikenlaisia käsitöitä, oli kyse perinteisestä neulonnasta tai sitten harvinaisemmasta lajista, kuten esimerkiksi soitinvalmistamisesta, laji ja tyyli ovat täysin vapaat ja mahdollisuudet avoinna taivaaseen saakka!

Insinöörimäinen asenne voi puolestaan olla vaikkapa innovatiivisuutta, ammattikunnan tunnusmerkkien esiintuomista, teknisyyttä, tai (anteeksi kirjoittajan puolesta) nörttiyttä. Eli Inssikässää-kampanjassa insinööriys on sitä, miten käsityön tekijä sen itse määrittä, Tampereen Insinöörit ovat avoimia kaikenlaisille tulkinnoille.

Haaste toimii näin: Lähetä tekemästäsi insinöörimäisestä käsityöstä kuva sekä lyhyt selostus TI:n toimistolle osoitteella terhi.viianen(a)tampereeninsinoorit.org. Lähettämiänne kuvia julkaistaan TI:n Instagram-tilillä hastagilla #inssikässää. Voit myös itse jakaa kuvaasi vapaasti somessa.

Innovatiivisimmat, erikoisimmat, hienoimmat ja ällistyttävimmät käsityöt palkitaan. Haastekampanja on avoinna 31.3.2022 saakka.

Lue lisätietoja ja ohjeet Inssikässää-kampanjasta tästä linkistä

Teksti ja kuva: Terhi Viianen