Kuukausittaiset arkistot: maaliskuu 2019

Haussa järjestöarjen supersankari

Tampereen Insinöörit ry:ssä yhdistyy Pirkanmaan teollinen historia, ihmiset sen takana sekä tekniikan osaajien verkostoon kuulumisen hienous. Olemme akavalaisen Insinööriliiton toiseksi suurin alueyhdistys ja meillä on miltei 5000 jäsentä.

Toimintamme keskiössä on jäsenten ammatillisten ja koulutuksellisten intressien sekä yhteenkuuluvuuden edistäminen ja tulevaisuuden työelämän pelisääntöjen yhteinen rakentaminen. Koemme, että yhteisö on voimavara ja yhteistyöllä saadaan paljon aikaan.

Nykyisen toiminnanjohtajan siirtyessä toisen työnantajan palvelukseen etsimme innokasta, kehittämishenkistä ja käytännönläheistä järjestöarjen supersankaria eli

Järjestösihteeriä / toiminnanjohtajaa

Järjestösihteerin / toiminnanjohtajan tehtävänä on mm.:
• johtaa ”kädet savessa” yhdistyksen operatiivista toimintaa sen kaikilla toimialueilla
• vastata päätoimittajana yhdistyksen jäsenlehdestä
• vastata talouden suunnittelusta ja -raportoinnista
• valmistella yhdistyksen hallituksen ja valtuuston kokoukset sekä toimeenpanna tehdyt päätökset
• pitää yhteyttä alueellisiin ja valtakunnallisiin sidosryhmiin

Henkilöltä edellytämme:
• positiivista ja ennakkoluulotonta can do -asennetta
• halua ja uskallusta kehittää yhdistyksen toimintaa
• hyvää ongelmanratkaisu- ja paineensietokykyä
• erinomaisia vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja
• innostavaa ja joustavaa työskentelyotetta
• viestinnän osaamista monikanavaisessa ympäristössä
• hyvää projektien – ja ajanhallintaa
• käytännön kokemusta talousasioista
• hyviä tietoteknisiä valmiuksia
• soveltuvaa korkeakoulututkintoa tai insinöörin tutkintoa

Etuina valinnassa ovat:
• ammattijärjestökentän tuntemus tai järjestökokemus
• kokemus palvelumuotoilusta tai prosessien kehittämisestä
• johtamis- ja/tai esimieskokemus
• näytöt luovuudesta ja idearikkaudesta
• yhteiskuntasuhteet/verkostot yhdistyksen toimialueella (Pirkanmaa)
• kokemus korkeakoulutettujen työllisyydenhoidosta

Tarjoamme:
• mielenkiintoiset, haastavat ja monipuoliset työtehtävät
• toimivan, kompaktin työyhteisön Tampereen keskustassa
• hallituksen ja tiimien vankan tuen onnistumiselle

Työaika on keskimäärin 38 h / vko ja kokonaispalkkaukseen perustuva. Tehtävä sisältää ilta- ja viikonlopputyötä. Työpaikka sijaitsee Tampereen Insinöörien toimistolla, Tampereen ydinkeskustassa. Työn aloitus mahdollisimman pian.

Hakemukset palkkatoiveineen 17.3.2019 osoitteeseen rekry(ät)tampereeninsinoorit.fi.

Haastattelut järjestetään 20.3. ja 21.3.2019.

Lisätietoja:
puheenjohtaja Satu Mäkelä, puh. 050 385 1020
toiminnanjohtaja Sanna Nokelainen, puh. 040 590 3098

www.tampereeninsinoorit.fi
www.facebook.com/tampereeninsinoorit

Elematic kehittää betonielementtien tuotantoteknologiaa

Tuotantoteknologiaa, koneita ja laitteita betonielementtiteollisuudelle toimittavan Elematicin ratkaisut ovat yhä älykkäämpiä ja pitkälle automatisoituja. Akaassa sijaitseva, globaalisti toimiva yritys tarjoaa insinööreille monenlaisia urapolkuja.

Betonielementtien tuotantoteknologiaa on kehitetty Elematicilla pitkäjänteisesti vuosikymmenien ajan, ja esimerkiksi ontelolaattakoneiden kehityksessä on menossa tällä hetkellä jo neljäs sukupolvi.
Näiden koneiden suunnittelu lähti käyntiin aiemman sukupolven asiakaspalautteen huolellisella tutkimisella. Tuotekehityksestä vastasi noin kymmenen hengen tiimi, jota veti tuolloin tuotekehityspäällikön tehtävässä toiminut Leena Raukola.
– Suurin muutos koski koneiden kehittämistä korkeille laattapoikkileikkauksille. Samalla tehtiin muutoksia rakenteeseen, jotta saatiin tiivistysteho kohdistettua oikeaan kohtaan, nykyään asiakaspalvelujohtajana Elematicilla toimiva Raukola kertoo.
Testaukset erilaisille rakenteellisille ratkaisuille tehtiin omalla koelaitoksella Ylöjärvellä. Sen lisäksi kulutustestejä suoritettiin valimoinstituutin kanssa TTY:n laboratoriossa tavoitteena löytää materiaaleja, joilla kulutuskestävyys paranee. Tärkeässä roolissa olivat myös asiakkaiden tiloissa suoritetut tehdastestit.
Koneen turvallisuuteen, käytettävyyteen ja huollettavuuteen tehtiin parannuksia asiakaspalautteiden lisäksi omien huoltoinsinöörien kokemusten pohjalta.
– Suunnittelussa on aina mukana myös teollinen muotoilija, joka keskittyy nimenomaan laitteen käytettävyyteen ja turvallisuuteen, Raukola kertoo.

Elementtien tuotanto automatisoituu

Teknologian kehitys ei koske pelkästään varsinaisia Elematicin koneita, vaan myös niihin liitettyä automaatiota ja softaa, joiden määrä on koko ajan kasvussa.
Koneet eivät enää vain valmista elementtejä, vaan keräävät toimiessaan jatkuvasti dataa, jota voidaan käyttää digitalisoituvassa tuotannonohjauksessa.
– Jatkossa tehdas ei ole enää muusta maailmasta irrallaan vaan tuotannonohjaus on BIM-järjestelmän kautta kytköksissä niin elementtisuunnitteluun kuin rakennustyömaahankin.
– Kun sekä elementtitehtaat että varsinaiset rakennustyömaat ovat kytkeytyneet samaan järjestelmään, rakentamisprosessi muuttuu kauttaaltaan tehokkaammaksi ja taloudellisemmaksi ja esimerkiksi elementit voidaan tilata työmaalle juuri silloin kun niitä rakentamisessa tarvitaan, Raukola selventää.

Laaja-alaisia työtehtäviä

Elematic pystyy tarjoamaan insinööreille mielenkiintoisia ja laaja-alaisia työtehtäviä verrattuna esimerkiksi suuriin konserneihin.
– Olemme kohtuullisen sopivan kokoinen yritys kuudenkymmenen miljoonan euron liikevaihdolla. Siis tarpeeksi suuri toimimaan globaalisti, mutta silti kompakti. Päätöksenteko on kohtuullisen yksinkertaista, koska organisaatio on matala ja sisäistä byrokratiaa on isoihin yrityksiin verrattuna melko vähän.
Raukolan mukaan suunnittelutehtävissäkään ei tarvitse keskittyä kovin suppeisiin kokonaisuuksiin, vaan asioita pääsee miettimään laajemmasta näkökulmasta. Asiakasrajapinta on lähellä ja on helppo saada palautetta ja nähdä miten suunnitellut ratkaisut toimivat käytännössä.
– Insinöörit työskentelevät meillä esimerkiksi tarjousosastolla, mutta heidän tehtäviinsä ei kuulu pelkkää tarjouslaskentaa, vaan he itse asiassa suunnittelevat suurten tehdaskokonaisuuksien toiminnallisuutta.
– Pelkkä tekninen tietämys ei toisaalta aina riitä, sillä usein samalla pitää ottaa huomioon kulttuuriset erot elementtien teossa, Raukola kertoo.

Uusi rekrytointeja

Elematic on viimeisen vuoden aikana rekrytoinut uusia työntekijöitä tasaiseen tahtiin monenlaisiin tehtäviin. Joihinkin paikkoihin hakijoista on ajoittain ollut pulaa. Joskus täysin samaan tehtävään hakevien henkilöiden määrä vaihtelee rajusti jopa puolessa vuodessa.
– Olemme arvelleet, että esimerkiksi ohjelmoijilla voi olla tietty kynnys lähteä softataloista valmistavan teollisuuden yritykseen, jossa työtavat ovat erilaiset, Raukola arvelee.
– Meillä etuna on moniin muihin yrityksin verrattuna kuitenkin juuri se, että oman kätensä jäljen pääsee näkemään käytännössä asiakkaan tehtaassa.
Kansainvälinen kokemus ja kielitaito karttuvat monissa Elematicin työtehtävissä.
– Pelkästään pääkonttorissa meitä on lähemmäs kymmentä eri kansallisuutta, Raukola kertoo.

Akaasta maailmalle

Elematicin pääkonttori sijaitsee Akaassa. Globaali myyntiorganisaatio agentteineen ja jälleenmyyjineen on levittäytynyt ympäri maailman, ja asiakkaita on jo yli sadassa maassa. Valmistusta on Akaan lisäksi Riihimäellä ja Intian Alwarissa.
Projekti – ja palveluliiketoiminnan johtaja Petteri Laitisen mukaan elementtirakentamisen tunnettuus on hyvin erilaista eri puolilla maailmaa.
– Kehittyvillä markkinoilla ja maissa, joissa elementtirakentaminen on vieraampaa, asiakkaita ei voida lähestyä pelkällä kone-esittelyllä ja toivoa kauppojen sillä tavalla syntyvän.
– Kun asiakas esimerkiksi tahtoo rakentaa tuhat taloa ja kysyy, mikä on paras ja tehokkain tapa, meidän pitää osata kertoa elementtirakentamisen eduista ylipäätään, eikä pelkästään omista koneistamme ja tuotantolinjoistamme.
Elematicin suurimmat projektit maailmalla ovat todella massiivisia. Irakiin noin kymmenen kilometrin päähän Bagdadista on kohoamassa täysin uusi kaupunki, yli puolen miljoonan asukkaan Bismayah New City.
– Elematic toimitti tuotantolinjat kaupunkia rakentavalle eteläkorealaiselle Hanwhalle maailman suurimpaan elementtitehtaaseen, jonka tavoite oli valmistaa elementit sataantuhanteen asuntoon viidessä vuodessa, Laitinen kertoo
Parempaa rakentamisen laatua
Elementtirakentamisen edut ovat Laitisen mukaan kiistattomia. Perinteinen paikalleen rakentaminen on usein hidasta ja työn laatu jää vajaaksi kiireestä ja esimerkiksi huonoista sääolosuhteista johtuen. Kehittyvissä maissa jo pelkästään työvoiman saanti rakennuskohteisiin voi olla hankalaa.
– Suurissa ja nopeasti kasvavissa kaupungeissa ei välttämättä ole asuntoja rakentajille, jolloin he joutuvat asumaan alkeellisissa olosuhteissa työmaalla tai matkustamaan pitkiä matkoja.
– Ratkaisu kaikkiin näihin ongelmiin on vähentää työvoiman tarvetta varsinaisilla työmailla ja keskittää työt tehtaisiin, joissa voidaan käyttää enemmän automaatiota ja modernia teknologiaa.
– Asunnot valmistuvat nopeammin, laaduntarkkailu on huomattavasti helpompaa ja työolosuhteet ovat paremmat, Laitinen sanoo.

Teksti: Arto Kotilainen Kuva: Elematic